Risico zelf dragen of verzekeren?

Verzekeringen kunnen een flink deel van je budget opslokken. Daardoor ben je, zeker als je bijvoorbeeld starter bent, geneigd om dan maar het risico zelf te lopen. Prima als er nooit wat gebeurt, maar wat als het opeens fout gaat? In dit artikel meer informatie over risico’s afdekken en goedkoop verzekeren.

Er zijn zoveel verschillende soorten verzekeringen dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Welke zijn wel nuttig en welke niet? Uiteraard verschilt dit per bedrijf. Wil je echt een persoonlijk advies hierover ontvangen, dan kan je bellen naar MKBverzekeren.nl.

Wel doen

Sommige verzekeringen zijn gewoon bijna een must om af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering is daar een goed voorbeeld van. Het is weliswaar niet verplicht (op een enkele uitzondering na) maar zeker als je met personeel werkt is dit een must. De premie voor de verzekering is redelijk. Op jaarbasis, voor kleine ondernemers, moet je dan denken aan enkele honderden euro’s. Aan te raden is om hier niet op te bezuinigen.

Risico zelf dragen

Handig is om voor je bedrijf een lijst te maken met alle verzekeringen en dan te bekijken of je denkt het nodig te hebben of dat je het zelf kan opvangen. Van belang bij het maken van deze keuze is de te betalen premie, de mogelijke schade, het eigen risico en de verwachtte kans op schade. Een ingetikte ruit komt weliswaar wat vaker voor maar kun je zelf bekostigen. De kans op een grote brand in je bedrijfspand is klein maar kan wel vernietigend zijn. Deze dingen moet je allemaal overwegen. Tip: als je besluit het risico zelf te dragen, zet dan (een deel) van het geld dat je kwijt zou zijn aan premie opzij.

Als er dan iets gebeurt, heb je een goede reserve. Tevens ben je dan geen extra kosten kwijt, mocht er niets gebeuren.

Natuurlijk blijf je hierbij een risico lopen wanneer er in de beginfase meteen wat gebeurt of als er iets meer gebeurt dan waar jij voor gespaard hebt.

Goedkoop verzekeren

  1. Tot slot nog wat tips om goedkoop te verzekeren:
  2. Veel verzekeraars geven startende ondernemers een korting: vraag ernaar.
  3. Als je wilt bezuinigen, neem dan een langere eigen risico-periode. Neem voor deze periode de tijd dat je (nu) met eigen financiële middelen uit kunt zingen, bijvoorbeeld twee of drie maanden. Een eigen risico van zes maanden is natuurlijk nog goedkoper
  4. De premie voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid is voor honderd procent fiscaal aftrekbaar.
  5. Tref preventieve maatregelen. Dit kan zorgen dat de premie lager komt te liggen.
  6. Besteed je meerdere verzekeringen bij eenzelfde maatschappij dan doe je er verstandig aan om een korting te bedingen.

Vergeet niet de voorwaarden goed door te lezen. Blijf op de prijs/kwaliteit verhouding letten. Als het goedkoop is, kan het ook zomaar zijn dat je nooit in aanmerking komt voor uitkering van een bedrag. Een goede tussenpersoon vergelijkt de verzekeringen voor je en is ook geheel onafhankelijk.

Kortom

Nuttige verzekeringen verschillen per bedrijf. Laat je daarom goed informeren als je er niet uitkomt. Controleer ook regelmatig of je niet bent over- of onderverzekerd. Twijfel je hieraan of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een onafhankelijk tussenpersoon mkbverzekeren.nl is zo’n tussenpersoon, volledig onafhankelijk van een verzekeraar.

Bij een schade kunt u deze hier melden;